Informatie over Taxatierapport Eindhoven

U kunt een aantal belangrijke gegevens over de taxatie van uw woning vinden in het taxatierapport. Zo staat er bijvoorbeeld in wat de waarde van uw woning is. Dit kan heel belangrijk zijn voor financiële instellingen wanneer je hen om een dienst vraagt. Dit kan bijvoorbeeld de aanvraag van een hypotheek zijn. Ook kan een taxatie handig zijn wanneer u bijvoorbeeld een huis wilt kopen of verkopen. Onderhandelen over de prijs gaat hierdoor een stuk makkelijker.

Het Taxatierapport Eindhoven zegt echter nooit iets over de bouwkundige staat van de woning. Het zegt alleen iets over de onderhoudsstaat van de woning. U kunt een speciaal onderzoek laten uitvoeren op het moment dat u ook graag meer over de bouwkundige staat van de woning zou willen weten.

Redenen voor een taxatierapport te Eindhoven

Voor het laten schrijven van een taxatierapport kunt u meerdere redenen hebben. De redenen die mensen het vaakst hebben om een taxatierapport te laten schrijven zijn:

 • Als u een woning wil kopen of verkopen
 • Bij het verhogen of afsluiten van een hypotheek
 • Bij het verdelen van bezittingen
 • Op het moment dat u uw bezittingen opgeeft in uw belastingopgave
 • Wanneer u in beroep gaat tegen een nieuwe WOZ-waarde
 • Tijdens het bepalen van de herbouwwaarde

Inhoud van een taxatierapport Eindhoven

Wanneer er door de taxateur een schatting wordt gemaakt van de waarde van de woning wordt er gekeken naar een aantal verschillende dingen. Zo wordt er gekeken naar de ligging, de grootte en de staat van onderhoud van de woning. Ook kijkt de taxateur naar een aantal externe factoren. De ontwikkelingen in de toekomst en dan voornamelijk op de woningmarkt zijn hier een voorbeeld van. Tot slot kijkt de taxateur nog naar gegevens uit het kadaster. Over het algemeen worden door de taxateur de onderstaande punten beschreven in een taxatierapport:

 • Grootte
 • Ligging
 • De omgeving
 • De indeling
 • De aanwezige energiebesparende maatregelen.
 • Wat de constructie, kwaliteit en onderhoudsstaat van de gebruikte materialen is.
 • De eventuele aanwezigheid van een tuin, balkon, parkeerplaats, garage, kelder etc.

Eisen t.a.v. het taxatierapport

U hebt bijna altijd een taxatierapport nodig op het moment dat u van plan bent een hypotheek af te sluiten in de gemeente Eindhoven. Het taxatierapport moet voldoen aan een aantal eisen die zijn opgesteld door banken en financiële instellingen. Deze eisen kunnen bij banken en financiële instellingen onderling echter wel sterk verschillen. De kwaliteitseisen ten opzichte van de taxatie zijn daarentegen weer wel gezamenlijk opgesteld door de hypotheekverstrekkers. Deze door hypotheekverstrekkers gezamenlijk opgestelde eisen luiden als volgt:

 • De taxateur staat ingeschreven bij een erkend register(SCVM of VastgoedCert)
 • Het taxatierapport voldoet aan de eisen van het meest recente model taxatierapport financiering woonruimte.

Registers en brancheverenigingen voor Taxateurs

SCVM, NRVT en VastgoedCert zijn de drie meest bekende registers in de taxatiebranche waar taxateurs zich bij kunnen aansluiten. U kunt er op vertrouwen dat een taxateur aan de kwaliteitseisen voldoet wanneer hij staat ingeschreven bij één van de drie registers. Wanneer een taxateur lid is van de branchevereniging VBO kunt u er vanuit gaan dat hij ook bij het SCVM ingeschreven staat. Wanneer een taxateur lid is van de RVT kunt u er op vertrouwen dat hij in elk geval in één van de drie registers ingeschreven staat.

De prijs van het Taxatierapport Eindhoven

De prijs van een taxatierapport ligt in Eindhoven in de meeste gevallen rond de 1,85 promille. Dit betekent dat 0,185 procent van de waarde waarop een huis getaxeerd is betaald moet worden voor het taxatierapport. Toch bepaald de taxatiewaarde niet bij alle taxateurs in Eindhoven de prijs van hun rapport. Deze taxateurs rekenen een vaste prijs voor het rapport die onafhankelijk is van taxatiewaarde. Het is dus goedkoper om voor een taxateur met een vaste prijs te kiezen wanneer een huis met een vrij hoge waarde wilt laten taxeren. In zo’n geval moet u er wel rekening mee houden dat er vaak nog extra kosten bij komen.

Extra kosten taxatierapport

Hieronder vind u een overzicht van de kosten die in Eindhoven het vaakst voorkomen bij het opstellen van een taxatierapport:

 • Het tarief van de taxateur(vanaf 150 euro)
 • Gemeentelijke leges (0 tot 50)
 • Kadasterkosten (10 tot 25 euro)
 • BTW (19%)
 • Administratiekosten (10 tot 25 euro)

Kadasterkosten en leges worden samen ook wel verschotten genoemd.

Taxatie bouwkundige staat

Soms kan het voorkomen dat een taxateur u het advies geeft om onderzoek te laten doen naar de bouwkundige staat van een woning. Een taxatierapport zegt hier namelijk niets over. Deze zegt enkel iets over de onderhoudsstaat van de woning. Om meer te weten te komen over de bouwkundige staat kunt u een apart onderzoek laten uitvoeren.

Het behalen van een bepaalde executiewaarde in Eindhoven

Soms komt het voor dat u uw huis moet verkopen doordat u uw hypotheek niet meer kunt aflossen. Het gevolg is dat u uw huis zult moeten verkopen. De executiewaarde is de waarde die uw huis nog heeft wanneer u het gedwongen moet verkopen. Deze waarde ligt altijd lager als de vrije verkoopwaarde. Bij een hoge executiewaarde krijgt u korting op de hypotheekrente. Daarnaast is de executiewaarde van invloed op het bedrag dat u kunt lenen. Een zo hoog mogelijke executiewaarde is daarom belangrijk. In de meeste gevallen kunt u 125% van de executiewaarde lenen. Uw taxateur in Eindhoven kunt u laten weten welke executiewaarde u precies nodig heeft. De taxateur kan de executiewaarde dan licht voor manipuleren.

Vragen? Neem contact op!

  Naam:*
  Email:*
  Telefoonnummer:*
  Toevoegingen of opmerkingen:*